8 steg för att stoppa dina nattliga berusningar - Dr Mark Hyman (2024)

Smyger du ibland ett mellanmål sent på kvällen, även efter att du har ätit en stor middag? Eller ännu värre, upplever du dig själv att binga på natten?

Du är inte ensam! Är du hungrig efter en stor måltid? Fortsätter du äta långt in på natten? Miljontals lider av detta förödande problem som leder till fetma, diabetes och depression!

Jag kallar detta för sumobrottardieten. Har du någonsin undrat hur några av dessa män blir så enorma? De äter en gigantisk måltid och går sedan direkt och lägger sig – garanterat att de packar på sig!

Så, om du äter sent på kvällen precis innan du lägger dig, går du på sumobrottardieten, och du kommer att gå upp i vikt och få pre-diabetes. Din kropp kommer att lagra de extra kalorierna som fett istället för att bearbeta och bränna dem.

Så, hur händer detta? Har du någonsin tänkt på varför du, även efter en stor måltid, är sugen på mer mat, mer socker och mer skräp, och du vill ha chips eller godis eller annan ohälsosam mat? Vad är grundorsaken till detta och hur hanterar vi det?

Balansera dina hormoner

Det är inte ett karaktärsfel eller ett känslomässigt problem som du måste fixa. Det är inte något psykologiskt trauma som du måste komma över (även om det för vissa nattäterärutlöst av stress). Det är enkel biologi. Allt du behöver göra är att förstå varför dessa förändringar sker i din kropp för att göra dig sugen på mat sent på kvällen, och sedan kan du övervinna dem.

Den bakomliggande orsaken är en obalans av hormonerna som reglerar din aptit. Dessa är vad jag kallarfyra hormoner från apokalypsen.Det finns specifika saker som utlöser var och en av dem, och om du förstår hur du balanserar dem, kommer du inte att ha sug efter sötsaker och annan mat ... och du kommer inte att äta sent på kvällen.

Dessa fyra hormoner är följande:

  • Insulin –Ett mycket viktigt hormon som din kropp producerar för att bearbeta sockret i din kost. När dina insulinspikar sedan kraschar efter att ha ätit socker och mjöl eller skräp, gör det dig hungrig. Detta kan till och med hända efter en stor måltid med "god mat".
  • Leptin –Detta är bromsen på din aptit. Leptin säger till din hjärna, "Åh, jag är mätt. Jag behöver ingen mer mat." När du äter mycket socker, bearbetad mat och mjöl, fungerar inte leptinet längre. Din hjärna blir faktiskt leptinresistent.
  • Ghrelin –Ett "hungerhormon" som produceras i din mage som hjälper till att reglera din aptit. Ghrelin skickar meddelandet: "Du borde äta - jag är hungrig!"
  • Peptid YY –Ett hormon som produceras i dina tarmar, och det säger: "Hej, jag är mätt! Jag har fått nog att äta. Jag behöver inte mer."

Det finns också ett annat hormon som vi måste tänka på:kortisol, stresshormonet. När du är stressad stiger din kortisolnivå, och när det händer blir du hungrigare och blodsocker- och insulinnivåerna stiger. Detta sätter scenen för pre-diabetes eller insulinresistens, och det är en ond cirkel.

Så alla dessa hormoner måste hållas i balans. Hur får man dem i balans? Det är väldigt enkelt.

8 steg för att avslu*ta kvällsätandet

Här är de 8 stegen du bör ta för att balansera dina hormoner, stoppa cravings och avslu*ta nattliga binges.

  • Ät frukost: Det här är nyckelstrategin för att stoppa nattsuget. Naturligtvis, om du suger på natten, vill du förmodligen inte äta frukost, för när du vaknar är du fortfarande mätt. Så du måste bryta den cykeln, och du måste börja med frukost: en bra proteinfrukost. Det finns två frukostar som jag älskar och använder hela tiden. Den första är ägg i vilken form du vill: som omelett, stekt eller pocherad. Ägg är en bra proteinkälla som hjälper till att balansera ditt blodsocker. Se till att äta HELA ägg, inte äggvita. Den andra är en proteinshake för hela livsmedel som kan göras helt enkelt. Jag förvarar alla ingredienser jag behöver i mitt skåp, så det är "snålt" och jag behöver inte tänka på det. Allt finns där. Jag lägger i hampafrön, chiafrön, pumpafrön, valnötter, mandelsmör, kokossmör, frysta tranbär, frysta vilda blåbär och lite osötad mandel- eller hampamjölk. Jag lägger de ingredienserna i mixern, och det är fantastiskt. Om du äter en sådan till frukost, kommer den att hålla ditt blodsocker jämnt hela morgonen och hela dagen.
  • Drick inte dina kalorier: Om du har sockerhaltiga, flytande kalorier i form av läsk, juice, latte, sportdrycker eller isteer, kommer det att öka ditt insulin och blodsocker och orsaka sug.
  • Se till att du äter regelbundet: Ät frukost, lunch och middag. Om du vill ha ett mellanmål däremellan går det bra, men se till att du äter i regelbundna rytmer och regelbundna tider. Din kropp är en hormonklocka, och du måste äta i rytm för att hålla den i balans.
  • Ha protein och fett av god kvalitet vid varje måltid: Bra fetter är nötter och frön, avokado, kokos, olivolja eller kvalitetsprotein som kyckling, fisk eller gräsmatat kött. Någon kombination av dessa (plus massor av grönsaker) balanserar ditt blodsocker.
  • Hitta din pausknapp och lugna stressen: Stress gör dig tjock (och äter för mycket); avkopplande gör dig smal. Lär dig att hitta din pausknapp och stressa ner. Jag uppmuntrar dig att titta på min blogg påminska stressatt lära sig exakt vad man ska göra. Andning, yoga och träning är några av mina favoritsätt att minska stress, vilket hjälper till att återställa hormonerna, balansera hjärnans kemi och stoppa suget.
  • Prioritera sömnen: Om du inte sover blir du hungrig, särskilt efter kolhydrater och socker. Varför? För när du berövar dig själv sömn går ghrelin, hormonet som driver hunger upp och PYY, hormonet som får dig att känna dig mätt, går ner. Så om du vill gå ner i vikt, sova bort det.
  • Hitta din matkänslighet: Folk inser inte detta, men du längtar ofta efter det du är allergisk eller känslig för. Och gluten och mejeriprodukter är bland de största triggerna för matkänslighet. Försök att bli av med dessa i några veckor och se om ditt sug upphör.
  • Tillägg för att skära cravings: Det finns naturliga molekyler som balanserar ditt blodsocker och ditt insulin och hjälper till att stoppa suget.
    • Omega-3 fetter,framföralltfisk olja– Ett par kapslar om dagen kan verkligen hjälpa.
    • Vitamin Dhjälper också till att reglera hormoner och balansera insulin.
    • Det finns också ett superfibertillskott som heterPGXdet är väldigt enkelt att ta. Den är gjord av en japansk rot som kallas glucomannan och tång. Och det kommer i ett pulver eller kapslar. Ta det 10 till 15 minuter innan du äter och efter middagen, så hjälper det att minska ditt sug. Det bromsar ökningen av insulin och blodsocker, hjälper dig att känna dig mätt, ökar PYY, balanserar ut alla hormoner och stoppar suget. Jag har sett människor gå ner upp till 40 pund med detta enkla fiberrika tillskott.
    • Krom,liponsyra,N-acetylcystein (NAC)kan också hjälpa till att minska cravings.
    • Nya studier visar hur grenad kedjaaminosyrorkan också hjälpa till att balansera dina hormoner, stoppa dina cravings och öka muskelmassan.

Berätta din historia. Dela det med communityn i kommentarsfältet nedan. Lär dig hur andra människor har hanterat detta och se att du inte är ensam. Dela också den här bloggen med dina vänner och din familj FacebookochTwitter. Anmäl dig till höger för vårt nyhetsbrev och blogg, så kan du få ett varje vecka. Och skicka in en fråga så att jag nästa vecka kan göra ett hemupprop till dig.

8 steg för att stoppa dina nattliga berusningar - Dr Mark Hyman (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Ray Christiansen

Last Updated:

Views: 5974

Rating: 4.9 / 5 (69 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ray Christiansen

Birthday: 1998-05-04

Address: Apt. 814 34339 Sauer Islands, Hirtheville, GA 02446-8771

Phone: +337636892828

Job: Lead Hospitality Designer

Hobby: Urban exploration, Tai chi, Lockpicking, Fashion, Gunsmithing, Pottery, Geocaching

Introduction: My name is Ray Christiansen, I am a fair, good, cute, gentle, vast, glamorous, excited person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.