Brandend gevoel op de huid voelt aan als zonnebrand - Skin Care Geeks (2023)

Openbaarmaking: we kunnen commissies ontvangen voor aankopen die zijn gedaan via links in dit bericht.

Een branderig gevoel is een pijn die zo duidelijk is dat je het alleen al voelt door de woorden te lezen. Het is categorisch anders dan pijnlijke, stekende of stekende pijnen. Het komt het meest voor dat een branderig gevoel aanvoelt als zonnebrand, maar sommigen zeggen dat het aanvoelt als speldenprikken of een hete huid zonder koorts.

Een branderig gevoel op de huid dat aanvoelt als zonnebrand kan verschillende oorzaken hebben.Mogelijke oorzaken zijn onder andere een reactie op een insectenbeet, bepaalde chemicaliën of planten zoals gifsumak. Andere oorzaken kunnen worden toegeschreven aan uw werkelijke huidaandoening, zoals een droge huid, rosacea of ​​eczeem.

Mogelijke behandelingen voor het brandende huidgevoel zijn onder meer kalmerende crèmes, koele kompressen, stress- en angstbeheersing, het vermijden van irriterende stoffen en meer.De juiste behandeling voor u hangt af van uw onderliggende oorzaak, die ik later in het artikel zal noemen.

Als jij of iemand van wie je houdt ooit zoiets heeft gezegd als "mijn huid voelt alsof hij brandt" en niet zeker weet wat de oorzaak is, lees dan verder om de mogelijke oorzaken en beschikbare behandelingen te kennen.

Bekijk ook onze topkeuze, het ELEMIS Skin Nourishing Milk Bath, voor een uitstekende verlichting van een branderig gevoel:

Brandend gevoel op de huid voelt aan als zonnebrand - Skin Care Geeks (1)Brandend gevoel op de huid voelt aan als zonnebrand - Skin Care Geeks (2)

Klik hier om het op Amazon te zien.

Brandend gevoel op de huid Voelt als zonnebrand- Mogelijke oorzaken

Elke dag komt onze huid voortdurend in contact met veel elementen, zowel organisch als kunstmatig. Huidirritatie zonder de juiste en snelle behandeling kan leiden tot het gevoel dat het best kan worden omschreven als een branderig gevoel op de huid dat aanvoelt als zonnebrand maar dat niet is.

Brandend gevoel op de huid voelt aan als zonnebrand - Skin Care Geeks (3)

Verschillende dingen kunnen dit branderige gevoel veroorzaken en ze zijn ingedeeld in de volgende categorieën:

1. Milieuoorzaken

Sommige elementen in onze omgeving kunnen nadelige reacties op de huid veroorzaken, vooral voor mensen met een verhoogde huidgevoeligheid.

Van bepaalde planten en insecten is bekend dat ze van nature irriterend zijn, dus het kan een goed idee zijn om ze te vermijden of in ieder geval te leren hoe je jezelf kunt beschermen tegen mogelijke irritatie die tot een branderig gevoel leidt. Hier zijn de veelvoorkomende planten en insecten die huidirritatie kunnen veroorzaken:

Gif klimop

Als uw huid in contact komt met Poison Ivy, kunt u er zeker van zijn dat u symptomen ervaart, zoals grote rode strepen, huiduitslag, blaren en ontstekingen.

U kunt ook een branderig gevoel op de huid ervaren dat aanvoelt als zonnebrand, of de huid voelt aan als zonnebrand maar is dat niet, of de huid voelt heet aan maar heeft geen koorts.

Maar niet iedereen krijgt eenallergische reactieom klimop te vergiftigen. Ongeveer 85 procent van de Amerikanen is er allergisch voor, terwijl er nog steeds 15 procent van de bevolking resistent is tegen de effecten ervan.

Donderhout

Thunderwood, ook wel gifsumak genoemd, heeft een zeer vergelijkbaar effect als gifsumak. Het wordt voornamelijk gevonden in het zuidelijke deel van de Verenigde Staten. Symptomen verschijnen meestal 24 tot 72 uur na blootstelling. De symptomen zijn onder meer het ontwikkelen van lange, jeukende rode lijnen, het gebied waar uw huid langs de plant streek.

BijSteek

Ongeveer 2 miljoen Amerikanen zijn allergisch voor het gif van stekende insecten zoals bijen. Maar zelfs als je er niet allergisch voor bent, kan een kleine bijensteek pijnlijk en irritant zijn.

Na de eerste scherpe pijn voelt de huid heet aan door de chemische stof melittine. Dit gif activeert onmiddellijk pijnreceptoren op onze huid, waardoor een branderig gevoel ontstaat.

SpinBeet

De meeste van de 3.000 soorten spinnen in de Verenigde Staten zijn niet bijzonder gevaarlijk. Maar als je een giftige tegenkomt en je steekt, voel je het effect misschien pas een paar uur later.

U kunt voelen dat uw huid door de zon verbrand aanvoelt met constante jeuk, roodheid en brandende pijn in het gebied. Maar deze gebruikelijke symptomen kunnen ook gepaard gaan met ernstiger symptomen, zoals spierpijn, moeite met ademhalen, gezwollen lymfeklieren en koorts.

Als u een van deze gewaarwordingen of symptomen ervaart, ga dan naar een medische instelling.

2. Kunstmatige oorzaken

Als je huid voelt alsof hij brandt, zou ik dat hoogstwaarschijnlijk associëren met een insectenbeet, iets dat ik heb gegeten of zelfs de werkelijkezon. Maar wat de meeste mensen en ik over het hoofd zien, is dat irriterende stoffen ook aanwezig zijn in alledaagse producten, zoals lotions, parfums en wasmiddelen.

Bepaalde chemicaliën die zijn verwerkt in producten voor persoonlijke verzorging en thuis kunnen een branderig gevoel op de huid veroorzaken dat aanvoelt als zonnebrand. Hieronder enkele voorbeelden van deze producten:

Zuren

Overmatig gebruik van huidverzorgingsproducten met een zuurgehalte, zoals salicylzuur (voor de behandeling van een vette en acnegevoelige huid) englycolzuur(bevordert het vervellen van de huid), kan de huid irriteren. Het gebruik van deze op zuur gebaseerde producten kan verder leiden tot roodheid, droogheid en branderig gevoel van de huid.

Geur

Ongeveer de helft van de beschikbare producten voor persoonlijke verzorging en huishoudelijke producten op de markt is een mix van natuurlijke en synthetische aromatische ingrediënten. Synthetische ingrediënten kunnen bij ongeveer 20 procent van de Amerikanen huidirritatie veroorzaken.

3. Psychologische oorzaken

Onze huid is een weerspiegeling van de innerlijke toestand van ons lichaam. Altijd angstig of gestrest zijn, kan op veel manieren het uiterlijk en het gevoel van onze huid beïnvloeden. In het begin is het misschien eenvoudig, maar het kan escaleren tot ernstigere aandoeningen als het niet meteen wordt aangepakt.

Als je ooit merkt dat je denkt: "mijn huid voelt alsof hij brandt", probeer dan even te pauzeren en na te denken over hoe je je op dit moment zou kunnen voelen. Als je je ergens zorgen over maakt of je gewoon gestrest voelt over het leven in het algemeen, onthoud dan dat je huid je een signaal kan geven.

4. Fysiologische oorzaken

De laatste maar niet de minste mogelijke oorzaak van een branderig gevoel op de huid zijn fysiologische aandoeningen, zowel uitwendig als inwendig.

Sommige aandoeningen zijn relatief gemakkelijk te behandelen en herstellen ervan, maar sommige hebben mogelijk uitgebreide en voortdurende medicatie nodig. We zullen andere oorzaken en mogelijke behandelingen voor deze aandoeningen in de onderstaande paragrafen bespreken.

Rosacea

Rosacea is een relatief veel voorkomende huidziekte die na verloop van tijd kan vervagen en terugvalt. Het wordt voornamelijk gekenmerkt door rode en met pus gevulde bultjes op de aangetaste delen van het lichaam. Symptomen zijn onder meer roodheid, droge en schilferige textuur, blozen in het gezicht en het gevoel van een door de zon verbrande huid.

Zonlicht is een van de triggers voor het terugvallen van deze aandoening. Andere triggers zijn pittig eten, alcoholische dranken en zelfs stress.

Eczeem

Verschillende stadia van deze aandoening treffen ongeveer 31,6 procent van de Amerikanen. Mensen van alle leeftijden kunnen deze aandoening ontwikkelen, maar het is niet besmettelijk.

Symptomen zijn onder meer rode vlekken op een droge en schilferige huid, waaronder huiduitslag op verschillende delen van het lichaam. Vanwege extreemjeuken constant krabben, kunnen de getroffen gebieden warm aanvoelen, wat vergelijkbaar is met het gevoel van een brandende huid.

Multiple sclerose

Deze zeer progressieve en degeneratieve auto-immuunziekte wordt gekenmerkt door verdovende of tintelende pijn, spasmen, blaasproblemen, zichtproblemen en andere symptomen die variëren in intensiteit en duur.

Het is een aandoening die langdurige zenuwbeschadiging veroorzaakt, wat kan leiden tot een branderig gevoel op de huid dat na verloop van tijd kan terugkeren.

Cellulitis

Cellulitis is een bacteriële infectie die zich ontwikkelt in de diepste laag van de huid, inclusief het vet en de zachte weefsels eronder. Het kan een zeer intens branderig gevoel op de huid veroorzaken dat aanvoelt als zonnebrand. Zonder behandeling kan de infectie zich snel verspreiden en tot sepsis leiden.

Mogelijke behandelingen voor een branderig gevoel op de huid die aanvoelt als zonnebrand

Vanwege een breed scala aan mogelijke oorzaken voor een branderig gevoel op de huid, moeten therapie en behandelingen onmiddellijk worden gegeven, vooral voor degenen die onmiddellijke aandacht nodig hebben.

Hieronder vindt u enkele van de beste medische behandelingen en huismiddeltjes om eenvoudige tot ernstige gevallen van een branderig gevoel op de huid te verlichten.

Brandend gevoel op de huid voelt aan als zonnebrand - Skin Care Geeks (4)

1. Voor milieuoorzaken

Jeuk en een branderig gevoel veroorzaakt door gifsumak, donderhout en andere irriterende planten, verdwijnen meestal binnen ongeveer twee tot drie weken.

Maar aangezien het moeilijk kan zijn om met de pijn om te gaan en uw slaap kan verstoren, kunt u de volgende vier behandelingen proberen om het branderige gevoel en de jeuk te verlichten:

 • Breng calamine-lotion aan op het getroffen gebied.
 • Gebruik een product op basis van havermout in een koel waterbad.
 • Plaats een koel, nat kompres gedurende 15 tot 30 minuten meerdere keren per dag of indien nodig op het aangetaste gebied.
 • Neem orale antihistaminica om u te helpen beter te slapen.

Als je gestoken bent door een bij of spin, merk je meteen dat je huid warm aanvoelt, maar dat je geen koorts hebt. Uw huid voelt warm aan maar er is geen koorts, of de huid voelt aan als zonnebrand maar er is niets, ook geen uitslag of tekenen van een insectenbeet.

Eerst moet u het getroffen gebied grondig wassen metzeepen water. Gebruik ijs op het aangetaste gebied om zwelling te verminderen en de opname van gif te stoppen. Een antibiotische zalf is essentieel als zich blaren ontwikkelen op het gebeten gebied.

Enkele van de natuurlijke remedies voor steken waar velen bij zweren zijn:

 • HoningHelpt pijnlijke zwelling te verlichten en bevordert een snellere genezing van de wond.
 • Appelciderazijn (ACV)Kan bijengif helpen neutraliseren. Doordrenk een schone doek of verband in ACV en breng het gedurende 15 minuten aan op het aangetaste gebied.
 • Aloë VeraKan pijn in het getroffen gebied kalmeren en verlichten.
 • Tea Tree-olieEen natuurlijk antisepticum dat de pijn op de plaats van de steek kan verlichten. Meng theeboomolie met een dragerolie, zoals olijf- of kokosolie, voordat u het op het aangetaste gebied aanbrengt.
 • NatriumcarbonaatKan jeuk en zwelling helpen verminderen. Maak een pasta van zuiveringszout en water. Breng de water-baking soda-pasta aan op het aangetaste gebied en bedek het met een schoon verband. Laat de pasta van zuiveringszout 15 minuten inwerken.

2. Voor kunstmatige oorzaken

Als je huid verbrand aanvoelt door synthetische chemicaliën die aanwezig zijn in producten voor persoonlijke verzorging en thuis, is de beste oplossing om dit de volgende keer te vermijden. U kunt een slimmere consument zijn door deze eenvoudige stappen te volgen:

 • Controleer altijd het etiket -Zoek naar meer natuurlijke ingrediënten. Kies producten die vrij zijn van geurstoffen en sterke zuren.
 • Probeer voordat je koopt -De meeste huidverzorgingsproducten hebben monsters in de winkel die u kunt proberen voordat u ze koopt. Voer eerst een eenvoudige patch-test uit op uw elleboog en wacht minimaal 48 uur. Als u geen jeuk, branderig gevoel of andere nadelige effecten op uw huid ervaart, kunt u het product veilig gebruiken.

3. Voor psychologische oorzaken

Uw welzijn moet van het allergrootste belang zijn, aangezien het elk aspect van uw leven kan beïnvloeden, inclusief de gezondheid van uw huid. Als je angstig bent, constant gestrest bent en je de nadelige effecten ervan op je huid al voelt, moet je even de tijd nemen om tot rust te komen en te ontspannen.

Neem wat vrije tijd en verbeter de gezondheid van uw huid door gezonder te eten, uw geest leeg te maken en andere huidaandoeningen aan te pakken die het gevolg kunnen zijn van uw angst.

U kunt ook contact opnemen met uw therapeut voor een beter beheer van stress en angst. Het raadplegen van een dermatoloog kan ook helpen en uw algehele huidgezondheid bewaken.

4. Voor fysiologische oorzaken

Om fysiologische oorzaken van een branderig gevoel op de huid effectief te behandelen, kunt u zich het beste laten controleren door een arts om specifieke gezondheidsproblemen vast te stellen die een negatieve invloed hebben op de gezondheid van uw huid.

Antibiotica en andere geneesmiddelen op recept worden vaak gebruikt om bepaalde huidaandoeningen te behandelen, zoals cellulitis of bacteriële verwantschapsinfectie. [1] De symptomen geassocieerd meteczeemen rosacea kunnen worden behandeld met vrij verkrijgbare vochtinbrengende crèmes, crèmes en hypoallergene zepen.

Conclusie - Branderig gevoel op de huid voelt aan als zonnebrand

Dus heb je een branderig gevoel op je huid, vergelijkbaar met zonnebrand, of voelt je huid warm aan maar geen koorts? Zo ja, dan zijn hier enkele niet-zonnebrandoorzaken van een branderig gevoel op de huid:

 • Giftige planten (bijv. Poison Ivy)
 • Insectenbeten (bijvoorbeeld spinnen)
 • Chemicaliën zoals zuren en geurstoffen in producten voor persoonlijke verzorging (bijv. parfum) en huishoudelijke producten (bijv. wasmiddel)
 • Stress en angst
 • Huidaandoeningen zoals rosacea, eczeem en cellulitis
 • Zenuwbeschadiging door auto-immuunziekten zoals multiple sclerose

Hier zijn enkele mogelijke behandelingen of dingen om in gedachten te houden om het branderige gevoel op de huid te voorkomen:

 • Gebruik een product op basis van havermout in een koel waterbad.
 • Breng calamine-lotion aan op het getroffen gebied.
 • Plaats een koel, nat kompres gedurende 15 tot 30 minuten meerdere keren per dag of indien nodig op het aangetaste gebied.
 • Neem orale antihistaminica om u te helpen beter te slapen.
 • Als u al een bestaande huidaandoening heeft ofallergie, en u bent niet thuis, zorg ervoor dat u uw medicijnen meeneemt, zoals antihistaminica en actuele crèmes om ontstekingen en jeuk te verlichten.
 • Kies meer natuurlijke alternatieven voor parfums en lotions, inclusief wasmiddelen, om ervoor te zorgen dat u uit de buurt blijft van allergenen die worden veroorzaakt door agressieve chemicaliën.
 • Onze negatieve gedachten en gevoelens kunnen ook onze huidgezondheid beïnvloeden. Maak tijd voor meditatie als je je angstig, moe of gestrest voelt. En als je dat niet kunt, haal dan gewoon diep adem en hergroepeer je gedachten voordat je terugkeert naar je drukke dag.

Deze eenvoudige tips kunnen u helpen de oorzaak van dat brandende gevoel op uw huid te achterhalen. De volgende keer dat uw huid warm aanvoelt met een branderig gevoel of gevoel, probeer dan de oorzaak te achterhalen, en deze zal u naar de oplossing leiden.

Als het gevoel aanhoudt, ondanks dat je verschillende huismiddeltjes en behandelingen hebt geprobeerd, ga dan naar een arts die een diagnose kan stellen en aangepaste behandelingen voor jouw specifieke probleem kan voorstellen.

Verwante lectuur:

Huid voelt stekelig maar geen uitslag [9 oorzaken en behandelingen]

Ik heb het gevoel dat insecten over me heen kruipen, maar er is niets

Het voelt alsof iets me bijt, maar er is niets

Naaldprikkend gevoel op het huidoppervlak

Voel je warm, maar de huid is koud om aan te raken

Gerelateerde berichten:

 • Noxzema voor zonnebrand [Is Noxzema goed of slecht voor zonnebrand?]
 • Huid voelt stekelig maar geen uitslag [9 oorzaken en behandelingen]
 • Het voelt alsof iets me bijt, maar er is niets
 • Neutrale huidtint gedefinieerd [en beste kleuren voor neutrale huid]
 • Olijfkleurige huid: wat past goed bij een olijfkleurige huidskleur?
 • Hoe ziet Poison Ivy eruit op de huid? Een handige gids
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jeremiah Abshire

Last Updated: 16/11/2023

Views: 6173

Rating: 4.3 / 5 (74 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jeremiah Abshire

Birthday: 1993-09-14

Address: Apt. 425 92748 Jannie Centers, Port Nikitaville, VT 82110

Phone: +8096210939894

Job: Lead Healthcare Manager

Hobby: Watching movies, Watching movies, Knapping, LARPing, Coffee roasting, Lacemaking, Gaming

Introduction: My name is Jeremiah Abshire, I am a outstanding, kind, clever, hilarious, curious, hilarious, outstanding person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.