August 25, 2022 af Camilla Biesbjerg Markussen
Foto: Betina Hastoft
NEM OG DELIKAT DUMPLING-OPSKRIFT
Det kan godt være, at du kan købe færdiglavede dumplings i din nærmeste Netto, men det er bare noget andet, når du laver dem selv! Mange tror fejlagtigt, at det er besværligt og tidskrævende at kreere hjemmelavede dumplings, men faktisk er det ganske simpelt. Denne dumpling-opskrift hjælper dig sikkert i mål, og du kan bruge de redskaber, du har i dit eget køkken. Disse dumplings kræver nemlig ikke en bambusdamper, men skal blot en tur på panden i varm olie.
HVAD ER DUMPLINGS?
En dumpling er en bred kategori af asiatiske retter, der er sammensat af dejstykker, der som oftest er viklet omkring en bestemt type fyld. Fyldet kan variere efter smag, behag og land, men består ofte af svinekød, and, fisk, tofu og grøntsager. I nogle tilfælde fyldes dumplings også med søde sager såsom slik og frugt, skønt de mest almindelige slags hører til det salte køkken.
DUMPLINGS – EN INDFLYDELSESRIG RET PÅ VERDENSPLAN
Dumplings bærer på noget af en historie, fordi retten har spredt sig på tværs af lande og kulturer. Mange lande har deres egen version af en dumpling, og det er derfor ikke for meget sagt, at dumplings er en af de mest indflydelsesrige retter på kloden!
Én version af dumplings er gyozaen, hvorimellem mange sætter lighedstegn. Det er også til dels rigtigt – og så alligevel ikke helt.
Forskellige slags dumplings
Forskellen på en dumpling og en gyoza kan forklares meget simpelt: En gyoza er altid en dumpling, men en dumpling er ikke altid en gyoza. Det skyldes, at dumplings er en hel kategori for sig selv, mens en gyoza er en form for dumpling. Dumpling-kategorien dækker over dej, der er fyldt med forskellige ingredienser (søde såvel som salte),men ofte i form af kød og grøntsager. Hertil er gyozaen den japanske udgave af den asiatiske dumpling, der steges. Man kan derfor sige, at en gyoza udgør en pandestegt dumpling.
Der findes også de såkaldte ”jiaozi”, som er den kinesiske udgave af dumplings, og ”wontons” er ligeledes en form for dumpling – også fra Kina.
Du har helt sikkert også smagt italienske raviolier – og måske også brasilianske empanadas – som ligeledes er en form for dumplings, selvom man ikke umiddelbart ville forbinde så forskellige verdenskøkkener. Men både en ravioli og en empanada er lavet af dej med fyld – ligesom en dumpling.
HVOR KOMMER DUMPLINGS FRA?
Der går mange historier på, hvor de populære dumplings kommer fra. Hvem startede bølgen, og hvem stjal den efterfølgende? De fleste vil pege på, at dumplings stammer fra Kina, som de i dag også associeres med, mens andre mener at have belæg for, at de første gang blev lavet i Rom.
En teori går på, at det var den kinesiske mediciner Zhang Zhongjing, der under en kold og hård vinter i Han Dynasty pakkede urter, chili og fårekød ind i dej for at holde fyldet varmt. Resultatet? Lune dumplings!
En anden teori går på, at japanerne under 2. verdenskrig, hvor de invaderede Kina, lurede, hvordan kineserne lavede de små dejretter, hvorefter de bragte dem hjem til Japan.
HVILKET DEJ BRUGER MAN TIL DUMPLINGS?
Hvilket dej skal egentlig bruges til at lave dumplings? Skal det være så nemt som muligt, skal du have fingrene i gyozapapir/gyozadej, som du kan købe hos kinesiske købmænd. Gyozapapir/gyozadej har nemlig allerede den rette, runde form. Kan du ikke skaffe det, kan du alternativt bruge wontondej, hvoraf du selv udstikker de runde former til at lave halvmåner af.
HVORDAN LAVER MAN DUMPLINGS?
Det er heldigvis simpelt at lave hjemmelavede dumplings, og følger du denne dumpling-opskrift, kan det (næsten) ikke gå galt. Lav blot fyldet på forhånd, så det er klart, og pas nu på med at komme så meget fyld i, at dine dumplings ikke kan lukke, eller der går hul på, når de steges. Med lidt vand på fingrene fugtes kanterne, så de nemmere kan klæbe sammen, når enderne skal lukke og holde sammen på fyldet.
Sådan får du den flotte foldning
Det er nemmest at bruge fingrene til at lave dumplingens fine folder i kanten, som skal holde sammen på fyldet. Du gør det nemmest ved at skubbe dejen ind under hinanden, så dejen danner plisseringer. Sørg for at lukke dejen til langs kanten til sidst, så fyldet ikke falder ud af din dumpling.
Er det for besværligt med folderne, kan du fint lukke enderne med en gaffel eller blot presse dejen sammen med fingrene, inden dine dumplings steges.
HVORNÅR SPISER MAN DUMPLINGS?
Har du været i Spanien, er du helt sikkert blevet introduceret til den traditionelle tapas, som består af en masse små deleretter. Det samme kan man sige om dumplings, som er en form for asiatisk tapasret, som også serveres som snack eller forret til især japanske middagsselskaber. Når vi skal spise hjemmelavede dumplings i Danmark, er det ofte som hovedmåltid, hvor vi fylder dejen med forskelligt fyld og serverer i følgeskab med en frisk asiatisk kål- eller nudelsalat.
DYPPELSE TIL DUMPLINGS
- Soyadip: soya, risvinseddike, ristet sesam, sesamolie, chili, sukker, hvidløg
- Soya-lime-dip: soya, risvinseddike, forårsløg, hvidløg, limesaft, limeskal
- Soya-ingefær-dip: soya, risvinseddike, ingefær, hvidløg, chili
- Honning-ingefær-dip: risvinseddike, honning, dild, ingefær
- Sød chilisauce: risvinseddike/honning, rørsukker, chili, limesaft
TILBEHØR TIL DUMPLINGS
Hvilket tilbehør til dumplings skal du gå med? I denne dumpling-opskrift anbefaler vi en sprød og frisk spidskålssalat, men du kan også servere en nem nudelsalat med eller uden kød som tilbehør til dumplings. Brug både risnudler og ægnudler til dette formål, og bland med friske grøntsager, en soya-dressing og koriander.